Vaahteran lehdellä

Vaahteran lehdellä

sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Taasassa on suvakkaa vettä

Kesäiltoina sauna lämpiää Vaahteran lehdellä. Tosin lämpiäähän se kaikkina muinakin vuodenaikoina. Ulkosauna on luksusta, lomaa omalla pihalla. Niin, sisäsaunaahan meillä ei olekaan, joten saunailtoina olemme lomalla ympäri vuoden. Yleensä saunanlämmittäjänä toimii isäntä. joka kantaa sinne monta kopallista puita, että niitä riittää myös veden lämmitykseen. Saunanlämmityksen tuoksu itsessään on jo rentouttavaa.


Joskus saunaan tehdään myös vasta. Pihalla kasvaa sen verran koivuja, että niistä saa muutaman vastan kesäaikaan.


 Vastasta leviää saunaan ihana kesän tuoksu.


Kunnon ulkosaunassa pestään pesuvadeista. Mummoni sanoi pesuvatia taasaksi. Suvakka eli sopiva, kädenlämpöinen pesuvesi odottaa pesijää penkillä saunan pesuhuoneessa.


Löylyttelyn välillä on mukava istuskella saunan edustan penkillä ja kuunnella lintujen laulua. Nyt vielä kuovit huutelevat pelloilla. Viime kesänä kuuntelin käen kukkumista saunan edustalla, Se on vielä kuulematta tänä kesänä.


Saunan etupuolella virtaa Kaino Kuohu, joskus yllättävä ääni herättää vilvoittelijan mielenkiinnon. Tällä kertaa se oli telkkäperhe.


Kielot aukovat juuri nyt nuppujaan saunan edustalla. Niiden vieno tuoksu leijuu vilvoittelijan nenään. Seuraavaksi ovat vuorossa syreenit, jotka nekin kasvavat lähistöllä.  


Piha on nyt täynnä juhannuksen tuntua; Koivujen, saunan, kielojen ja syreenien tuoksua. Kesän ihanimmat ajat ovat käsillä.10 kommenttia:

 1. En ole ennen kuullutkaan tuota taasa-sanaa :) Meidänkin pihalla pian syreeni kukkii, en malta odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taasa-sana taitaa olla Karjalasta päin. Mummoni oli kotoisin Hiitolasta. En minäkään sitä sanaa yleensä käytä. Syreenien kukinta on ihanaa ja tuoksuvaa. Pian on niiden aika.

   Poista
 2. Taasasta puhui meidänkin mummi :D <3
  Ulkosauna lämpesi meilläkin illalla, pitkän pihalla puuhailun jälkeen oli ihanaa rentoutua saunan löylyissä, vasta jäi vielä tekemättä...ehkä ensi kerralla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkosauna on kyllä huippujuttu. Olemme saaneet nauttia omasta ulkosaunasta kohta 3 vuotta. Joskus on hauska muistella niitä vanhoja sanontoja ja sanoja, joita käytettiin, kun olin lapsi.

   Poista
 3. Voiko ihanampaa olla, kuin oma pihasauna, vasta ja pehmeät löylyt ja vilvoittelu saunan seinustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olet aivan oikeassa. Säällä kuin säällä saunominen pihasaunassa on virkistystä arkeen.

   Poista
 4. Olitko koskaan vanhan mummon kanssa saunassa? Hänellä oli tapana siunata aina samassa kohdassa "Herra Jeesus siunaamaan" hän sanoi kun vastomisen jälkeen astui alas lauteilta. Lapsena en ymmärtänyt, mitä hän sanoi, mutta nuorena sitten tajusin, mitä nuo kolme sanaa olivat. kirjoittanut Saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain haitaria muistikuvia saattaa olla siltä ajalta, kun kellarisaunan vesi lämmitettiin muurinpadassa pukuhuoneen puolelta. Nimittäin alhaalla oleva uuninluukku pelotti. Mutta minulla ei ole muistikuvaa vanhan mummon puheista.

   Poista
 5. Kyllä tuli kotoisa olo otsikosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iän myötä vanhat asiat palautuvat mieleen. Kaihoa lapsuuteen varmaan.

   Poista

Kiva, kun vierailit blogissa. Iloitsen kaikista asiallisista kommenteista.